top of page
Mest Klickade Idag 

Klara Andersson: "Morran och Tobias" är sexistiskt, rasistiskt och inte roligt alls


Klara Andersson är en 23-årig feminist som pluggar statsvetenskap. Jag blir så förbannad, så äcklad, så förudmjukad. Jag kan inte förstå att sånt här får visas på Public Service, det är helt ofattbart, jag fattar ingenting, händer det här på rikitgt, vad händer i Sverige? Jag trodde Public Service skulle värna om alla människors lika värde och reflektera det Svenska samhällets varma tolerans och inkluderande kärlek, men nej, jag hade tydligen fel, och jag kan inte göra annat än att skämmas för att bo i detta land. SVT går tydligen SDs ärende.

Jag pratar förstås om "Morran och Tobias", spin-off serien av ett humorinslag i serien "Svensk Humor" från 2013, som gått på TV under Januari. Serien handlar om Morran (Monika), spelad av Johan Rheborg, och Tobias, hennes son, som spelas av Robert Gustavsson och centrerar runt deras liv som nyinflyttade i deras gamla, mycket nedgångna hus. Modern och sonens fastighet har egentligen blivit exproprierad, men de fick möjlighet att bo en sista månad i huset innan kommunen lägger beslag det och det är under den tiden vi får lära känna karaktärerna.

Det första som slog mig som ett slag i magen med den här serien var det faktum att Rheborg spelar en kvinna. Det är så utomordentligt sexistiskt och transfobiskt att jag knappt vet var jag ska börja. Rheborg sätter på sig "kvinnokläder" och peruk och träder därmed in i rollen som en underkuvad förtryckt kvinna när det passar honom och pengarna är rätt - skillnaden är att han har möjligheten att ta av sig sin förklädnaden när dagen är slut och bli en priviligerad vit man igen - det har inte vi kvinnor. Han spelar Morran på ett sätt som förlöjligar och förnedrar stereotypiskt feminint könskodat beteende: Hon tjatar, gnatar, vill alltid ha rent i kring sig, och vet inte hur man använder datorer och maskiner. Så fort hon inte förstår sig på någonting, ropar hon på sonen Tobias, eller "Bubben" som hon kallar honom (vilket förövrigt grovt förlöjligar mödrars tendens att ge sina barn gulliga smeknamn), och säger någonting i stil med att hon behöver "en karl".

Så här ser det inte ut i verkligheten. Kvinnor och män kan precis lika mycket om datorer och maskiner och det finns inga skillnader på könens beteende i hemmet, det är bara förlegade stereotyper som vita, sexistiska slemgubbar vill upprätthålla för att kunna klaga på sina fruar och trycka ner kvinnor som vill ta sig fram i livet. Det finns precis lika många kvinnor som skapar revolutionerande appar, datateknik och maskiner och viktiga uppfinningar, men de får inte samma medial exponering som männens. Serier som Morran och Tobias hindrar kvinnor som skapat det nya Spotify eller Skype från att bli tagna på allvar.

Tobias å andra sidan framställs som intelligent och handelskraftig. Det är han som har hant om penningpungen och det är hans som fixar och joxar i hemmet. Tobias är dutkig med maskiner och har alltid lösningar på diverse problem som uppkommer i hushållet. Tobias är helt klart en stereotypisk “karl” som är intresserad av motorer och sprängladdningar, dessutom är han vit - hallå SVT? 50-talet ringde och ville ha tillbaka sina könsroller. Har vi inte haft nog med kunniga vita medelåldersmän i rutan? Varför kunde inte Tobias få varit en vilsen bög eller genderqueer person som får kämpa mot landsbygdens fördommar för att finna sin egen identitet? Eller varför kunde han inte varit en handikappad transperson som tvingas lära sin trångsynta mor att annamma en ny syn på livet? Det hade varit mycket mer stimulerande och hade känts mycket mer 2015. Sen kommer vi till rasismen. Jag ser inte till en enda rasifierad person på hela säsongen - den här serien är vitare än Dovers klippor. Var är rytmen, var är kulturen, var är diskussionen om rasism och varför vita människor måste ta ett steg tillbaka och ge människor av färg mer utrymme? SVT hade ett perfekt tillfälle att flika in några diskussioner mellan Morran och Tobias om rasism, främlingsfientlighet och varför det är fel att rösta på SD. Då kanske människor som känner igen sig i Morran och Tobias hade tagit det till sig och slutat rösta på SD. Men istället för att ta tag i dem stora frågorna mynnar allt ut i en massa infantila skämt och skeva könsroller. Det är sånt slöseri.

Aa ja, det finns så mycket med det här programmet som är fel men jag bara skakar av ilska så jag avrundar här. Det är i alla fall helt klart att SVT har blivit infiltrerat av SD:are - Om 13 procent av Svenska folket röstar på SD så måste det ju finnas några smygrasister på SVT. Bara SD:are skulle kunna komma på med något så normigt, sexistiskt och rasistiskt. Det är inte humor, humor är till för att utmana vår världsbild och få oss att tänka mer korrekt, och det är “Morran och Tobias” långt ifrån att göra.

ANNONS:

mer viralt

bottom of page