top of page
Mest Klickade Idag 

Astrid Höök: Nej, vi behöver inte mer idrott i skolan - den borde avskaffas


Jag skakar av ilska. Bokstavligen. Men jag ska försöka hålla mig samman för det här är viktigt.

Nyheter24, som normalt sett brukar vara en väldigt öppen och tolerant tidning, har i dagarna skapat en kampanj som strider mot allt jag trodde de stod för. Kampanjen heter #1000timmar och poängen med den är att politikerna ska överväga att dubbla antalet obligatoriska timmar skolidrott i hela Sverige. Anledningen till att de vill få igenom detta är att de tror att idrott i skolan gör barnen gott, minskar depression, ökar självförtroendet och höjer betygen. Men de har förstås fel, väldigt fel.

Kampanjen är högst fettfobisk och funkofobisk. Den grundar sig i en förtryckarkultur där de som inte presterar som idrottspersoner och inte passar in i samhällets kroppsnormer trycks ned och hånas. Den bygger på lögnen att fysisk aktivitet är nyttigt för kroppen, en lögn som ständigt används för att säga till överviktiga människor att det är deras fel att de är överviktiga och att det skulle vara något fel på det. I verkligheten finns det inga bevis på att träning och idrott har något samband med en persons hälsa - det finns tjocka som mår jättebra och smala som har alla möjliga sjukdomar.

Om vi inför mer skolidrott säger vi till barnen att det inte är okej att vara fet, att det inte är okej att vara den man är och att fetma är någonting farligt. Det skickar helt fel signaler till större barn som får dem att känna sig mindre värda och mindre stolta över att vara tjocka.

Jag tycker inte att vi borde fördubbla idrotten, tvärtom så borde vi avskaffa den. Idrott är bara en plåga för barnen utan några som helst fördelar. Den hör inte hemma i skolans värld, ni kommer väl själva ihåg hur jobbigt det var att behöva springa och hoppa runt, man hade ju ångest över det varje dag. Istället för idrott tycker jag att vi borde ha lektioner i fet-positivitet och kroppsacceptans. Vi måste lära barnen att det är okej att vara tjock och att man alltid måste må bra som den man är. Dessa lektioner kan nog minska mobbandet genom att få smala mobbarbarn att inse att man faktiskt kan vara stolt över att vara tjock.

Nu startar jag en egen kampanj under hashtaggen #0Timmar och hoppas att den kan vara en motpol mot nyheter24's anskrämliga kampanj. Hoppas ni hänger på!

ANNONS:

mer viralt

bottom of page