top of page
Mest Klickade Idag 

Om du firar nationaldagen är du rasist


20-åriga Astrid Höök är en feminist och anti-rasist som ser Natíonaldagen som rasistisk

Det är den tiden på året igen - sirenen blommar, det vankas sommarlov och studentflaken skramlar genom staden. Det är en skön tid, med värme, fest och kärlek – men det finns en svart, eller kanske snarare brun fläck som slafsat sig fast på den. Jag pratar förstås om Nationaldagen, Nationalistdagen eller Heja Jimmie-dagen som den också kallas.

Nationaldagen är inget annat än ett rasistiskt påfund som exkluderar, kränker och förudmjukar rasifierade Svenskar och alla som inte har blont hår och blåa ögon. Om du firar nationaldagen imorgon är du en tvättäkta rasist som skulle vilja slicka Jimmie Åkesson och hans kumpaner i deras bleka rövar och som högst troligt går runt i vita lakan på nätterna och bränner kors.

Först och främst, varför firar vi ens den här rasistiska dagen? Jo, det ska jag tala om för er. Efter en snabb Wikipedia-sökning visar det sig att nationaldagen firar minnet av när Gustav Vasa blev kung på typ 1600-talet eller nåt. Okej, redan här är något på tok för fel. Varför i hela friden ska vi bry oss om någon gammal Patriarkal gubbe som levde när gubbväldet var som värst och som troligen nöp hovdamer i baken utan att de hade givit honom muntligt samtycke? Han tillhörde en Monarki som dödade tusentals människor och krigade och härjade i Europa – ja, de dödade bara vita människor, men ändå. Jag är säker på att Gustav Vasa aldrig tänkte på hur han skulle skapa ett bättre Sverige för HBTQ människor, han skulle nog tyckt transpersoner är konstiga och en sån människa är inte ens värd att komma ihåg.

Nationaldagen är rasistisk för att den firar svenskhet – eller snarare en påhittad svenskhet – för det finns ingen svenskhet – svenskhet är bara ihoppuzzlade bitar från invandrare. Men i alla fall, det skapar en falsk identitet och firar de rasistiska ideal som skildras i Astrid Lindgrens böcker, så som blonda barn och Svenska flaggor. Det finns inte ett spår av HBTQ eller genustänk i festilgheterna och folk verkar inte ens tänka på att Richard Dybeck, hen som skrev nationalsången kanske var trans och ville använda sig av pronomet hen. Nationaldagen exkluderar mörka människor – ”den säger, kom inte hit – du får inte vara med i VÅR svenskhet”. Rasifierade människor upplever att de utpekas som icke-svenskar och nationalsångens skall påminner dem om Nazitysklands rasistiska symfonier. Jag pratade med en vän som heter Amina och hon sa att hon ”inte hade några problem med nationaldagen”, något som tydligt visar på den lömska internaliserade rasismen den framkallar i mörkhyade.

Om du firar nationaldagen imorgon är du en jävla rasse – så är det bara. Dagen är gjord för att skapa en SD-stämning runt om i landet och för att ge SD fler röster. Mörkhyade mår dåligt, kränks och känner sig inte lika mycket värda som alla ni blondisar som går och viftar på era äckliga blågula flaggor. Skippa nationaldagsfirandet imorgon om ni inte är rasister. Om ni vill diskutera den här artikeln, twittra under #RasseDagen

ANNONS:

mer viralt

bottom of page